Om rasen

HÄLSA

En större kartläggning av rasens hälsoläge pågår i samband med sammanställandet av rasspecifika avelsstrategier (RAS). Avsnittet om diskvalificerande fel i rasstandarden ger information om vilka fel som kan förekomma i rasen. Läs mer om hälsoläget på rasklubbens webbplats.

 

EGENSKAPER – MENTALITET

I rörelse är rasen snabb, vig och uthållig. Den är en energisk, lätt reserverad mot främlingar men ändå tillgänglig. Den är kelig och nyfiken, med ett balanserat temperament. Den kan vakta, men är inte överdrivet skällig. Den är en trevlig och lojal familjehund, som trots sin ringa storlek hänger med bra i de flesta aktiviteter.

 

STORLEK OCH UTSEENDE

Rasen kan beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund.

Idial mankhöjden är 20–23 cm och vikten cirka 2,6 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, samt enfärgat gul eller röd. Pälsen är släthårig eller långhårig. Päronformat huvud med tydligt stop, stora upprättstående, trekantiga öron placerade på skallens bakre del. Rygglinjen skall vara rak. Helhetsintrycket är viktigast.

 

PÄLSVÅRD

En släthårig prazsky krysarik behöver ringa pälsvård. En dusch vid behov är allt som behövs. Vill man att pälsen riktigt skall glänsa torkar/borstar man sin hund med ett sämskskinn. Den fäller inte speciellt mycket. En långhårig behöver borstas regelbundet med en mjuk borste för att undvika tovor.

 

ÖVRIGT

Rasen är inte FCI-godkänd. Tjeckien är rasens hemland. Rasen är dock godkänd i Sverige (sedan 2007-01-20) och några andra länder och registreras i Svenska Kennelklubbens (SKKs) annexregister. Rasen får delta på officiella tävlingar och prov, men kan ej erhålla internationella certifikat eller FCI-titlar.

Det finns idag (2010) drygt 200 individer i SKKs annexregister.

Om du funderar på att skaffa en prazsky krysarik, tänk på att:

 

- det är en ras under uppbyggnad, med allt vad det innebär. Det förekommer till exempel stora variationer inom rasen.

- inavelsgraden är oftast ofullständig eftersom det används många importerade hundar i den svenska aveln. Tag kontakt med rasklubben för mer info .

- det är en trevlig, lojal familjehund som är framåt, positiv, lättlärd och arbetsvillig.

- det är ingen soff- eller väskhund. Det är en energisk hund, som behöver aktiveras av sin ägare, både fysiskt och mentalt.

- ha inte bråttom vid köp. Tag kontakt med och hälsa på flera olika kennlar/uppfödare innan du bestämmer dig.

Rasens historik

Nutidshistoria

2006: De första (vad vi vet) renrasiga prazsky krysarik importerades till Sverige.

2007: PKGS ansökte om nationellt godkännande av rasen prazsky krysarik. PK godkändes i januari-07. 26 stycken importerade PK’s registrerades, och den första kullen i Sverige föddes.

2008: PKGS byter namn till SPKK och ansluts till SKK som officiell rasklubb. Prazsky krysarik tilläts delta på officiella utställningar. 57 inregistreringar i SKKs annexregister, varav 32 importerade. Oktober 2008 stängdes stamboken för inregistreringar i Tjeckien. Rasen godkänns i Norge.

2009: 73 inregistrerade i SKK, varav 22 importerade. Inavelsgraden på den svenska avelsbasen ökar till kritisk nivå. Hanhundar överanvänds. Rasen godkänns i Finland.

2010: 124 inregistrerade i SKK, varav 51 importerade. Totalt 2010-04: 188 hundar i SKKs register. Rasen godkänns i Tyskland.

2011: 111 inregistrerade i SKK, varav 10 importerade. Stamboken i Sverige öppnades för inmönstring vid 2 tillfällen, 16 hundar godkändes.

2012-09: Hittils 81 hundar registrerade i SKK, varav 5 importerade. Rasen godkänns äntligen, efter påtryckningar från NKU (Nordisk Kennelunion), även i Danmark.

Totalt antal hundar i Sverige 2012-09: 475 prazsky krysarik registrerade i SKKs annexregister. Vi kan tydligt se att antalet importer minskat allt eftersom antalet födda i Sverige har ökat.

 

Inavelsgraden inom rasen ökade oroväckande snabbt i Sverige, och låg tillsammans med hanhundsanvändning och tjeckisk statistik till grund för SKKs beslut om inmönstring.

Inavelsgraden sjönk glädjande nog under 2010, men har nu vänt uppåt igen. Detta är mycket oroväckande, och kombinerat med några uppfödares ovilja att följa SPKKs rekomendationer om antal kullar/valpar per avelsdjur kan detta mycket väl leda till restriktioner (dvs. registreringsförbud om dessa ej följs) och/eller nya inmönstringar.

 

Som valpköpare kan man välja att inte gynna denna rashämmande avel genom att läsa vilka rekommendationer som gäller, och inte köpa valpar där kombinationen går emot dessa rekommendationer.

Vid import är det gynnsamt för rasen att kontrollera släktskapet med svenska hundar innan, du kan få hjälp av avelsrådet med detta.

 

Källor: SKK och SPKK

Copyright © All Rights Reserved HemsId@